Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nevezetességek - Balatonszárszó képes leírás - Balatonszárszó.tlap.hu
részletek »

Nevezetességek - Balatonszárszó - Balatonszárszó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balatonszarszo.tlap.hu » Nevezetességek - Balatonszárszó
Keresés
Találatok száma - 4 db
Balatonszárszói műemlékek

Balatonszárszói műemlékek

A lista a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (Köh) által nyilvántartott műemlék adatbázis kivonata, kiegészítve a helyi védettségekkel (ezúton is köszönjük a Váti-nak). Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (név szerint növekvő az alaphelyzet, ismételt kattintással megfordítható). A lista sokféle szempont szerint szűkíthető az oldal alján levő mezők kitöltésével. A szárszói műemlékek vannak itt felsorolva, kellemes böngészést!

József Attila emlékmúzeum, Balatonszárszó

József Attila emlékmúzeum, Balatonszárszó

A tárlaton fotók, iratok, kéziratmásolatok, művészeti alkotások állítanak emléket a 20. század egyik legnagyobb magyar költőjének, aki életének utolsó napjait ebben a panzióban töltötte. A Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából rendezett állandó kiállításon József Attila művei, kéziratainak kópiái, a róla készült fényképek, írások és képzőművészeti alkotások (Kondor Béla festményei, Nagy László versei stb.) idézik föl a tragikus sorsú költőóriás életútját. A múzeumépület a balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzió, ahol József Attila életének utolsó heteit töltötte (1937. november 5. - december 3.). A költő több hónapos szanatóriumi kezelés után érkezett a szárszói panzióba. Innen indult el utolsó, végzetes útjára. Halálát az 1284-es tehervonat kerekei alatt lelte. Az egykori panzió 1957-től szolgál József Attila életművének bemutatására, 1997-ben, a költő születésnapján - április 11-én - nyílt meg a nagyközönség számára Az utca és a föld fia című kiállítás. Idegenvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.

József Attila sírja

József Attila sírja

A Balatonszárszón elhunyt József Attilát a község ún. régi temetőjében temették el. Az egyik szemtanú, Faludy György így emlékezett a temetésre: 'Találtunk egy református papot, mert görögkeleti nem volt a közelben. A falu népe kijött az öngyilkoshoz, a sír másik oldalán a maroknyi barát, kolléga. Elmondtam egy verset, amit a temetésre írtam. Az egész olyan szomorú és nyomasztó volt, mint Attila rövid életének szinte minden pillanata, ami végül már elviselhetetlenné vált számára.' A költő 1942-ig nyugodott itt. Sírja ma a Kerepesi temetőben van - ez már negyedik nyughelye (!). Szárszói, később készült temetői emlékkövén az 'Íme, hát megleltem hazámat' kezdetű, valószínűleg utolsó versének sorai olvashatók. De még meghatóbbak azok a kézzel írt versidézetek, amelyeket az ide látogatók a környező fák törzsére tűztek fel... A fénykép 2007 júniusában készült.

Strand, képek

Strand, képek

5-10 perces séta után érhetjük el a selymes vízben az 1,8 - 2 m-es vízmélységet, amelyben már úszni is lehet. A településen található 3 strand ingyenes. A központi strandon található egy sekély vizű, csodálatos természetes öböl, mely a kisgyermekek kedvence. A strand jól felszerelt, tiszta, gondozott: - játszótér, - sportpályák (strandröplabda, foci, tenisz), - csónak kölcsönzés, - gyermekfürdő áll a vendégek rendelkezésére. Az autóparkolás a község területén mindenhol ingyenes. Minden hétvégén színes programok zenés, táncos műsorok várják a vendégeket.

Tuti menü