Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ajánlott tuti oldalak képes leírás - Balatonszárszó.tlap.hu
részletek »

Ajánlott tuti oldalak - Balatonszárszó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balatonszarszo.tlap.hu » Ajánlott tuti oldalak
Keresés
Találatok száma - 7 db
Balatonalmádi

Balatonalmádi

Balatonalmádi nagy ütemben fejlődő üdülőváros Veszprém megyében, a Balaton északkeleti öble közelében az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén. Fejlődésében nagy szerepe van a közeli megyeszékhelynek, Veszprémnek. A Balaton északkeleti csücskében, a 71-es út mentén fekszik, a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, amelyek mintegy szélárnyékot teremtve megóvják a települést az uralkodó szelektől. A környező dombok-hegyek jelentős mértékben tartalmaznak vörös homokkövet, amelyet a helybeli házak építésénél gyakran használtak. A vörös követ a földrajzi nevek is őrzik, ma már az építőkő bányászata befejeződött, az ásvány nagyobb feltárása pedig bauxittartalma miatt elmaradt. A környék a természet által nyújtott előnyök és a Balaton közelsége révén már a római időkben lakott hely volt. A honfoglalás idején a fejedelmi törzs szállásterületéhez tartozott. Almádi első írásos említése 1082-ből, Vörösberényé 1109-ből származik. Településalakító adottságai közt a távoli múltban elsősorban (a permi vörös homokkő málladékából keletkezett talaja révén) szőlőtermő helyként szerepelt. A református hitközség tagjainak anyakönyvezése 1735-ben indult, a római katolikusoké 1749-ben. A település neve a 20. század eleji községnév-rendezésig Almádi volt. 1909-ben lett nagyközség.

Balatonföldvár

Balatonföldvár

Balatonföldvár történetének fontos emléke a vaskorban emelt földvár, a hely névadója. A Balaton déli partján, Szántód és Balatonszárszó között található. A délnyugatra fekvő Kőröshegy felé a felszín emelkedik. Elérhető az M7-es autópályán, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Nagy kanizsa-vasútvonalon. Régészeti leletek szerint már a 4. században kelta földvár állt területén, amely a helység névadója. Földvárnak első írásos említése a 11. századból származik, majd 1358-ból. A 17.-19. században Földvár-puszta néven jelzik a térképek ...

Balatongyörök

Balatongyörök

A település helyén már az újkőkorszakban laktak. A római korban kisebb telep működött a mai Szépkilátó környékén, ahol egy fürdő maradványai is láthatóak. Első írásos említése 1121-ből való. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta. Az itt tartózkodó vendégeket egész évben színes programok várják, a kulturális élet rendkívül gazdag. Legyen bármilyen érdeklõdésű, itt megtalálhatja a kedvére való programokat.

Balatoni éttermek

Balatoni éttermek

Balatoni éttermek gyűjtőhelye, mely nagyobb városok étkezési lehetőségeit tartalmazza. A különféle ízvilágot kedvelők bizonyára megtalálják a saját ízlésüknek megfelelő konyhát. Nyaralás tervezésénél mindenképpen segítségére lehet, hogy minél hamarabb rátaláljon a megfelelő étteremre.

Balatoni nyaralás

Balatoni nyaralás

Az oldal keresőjében minden megtalálható, ami egy balatoni, vagy Balaton környéki nyaraláshoz, kiránduláshoz, vagy csak egy kellemesen eltöltött hétvégéhez szükséges lehet. Itt fellelhetők a Balaton partján található települések, hajózási lehetőségek, wellness és egyéb szolgáltatást nyújtó szállodák és apartmanok, illetve kiadó magán házak, kempingek, szórakozó helyek, éttermek, horgászati és egyéb vizisportok.

Balatoni turizmus

Balatoni turizmus

A balaton településeinek bemutatása, kultúrája, múzeumok, szórakozási és sportolási lehetőségek, túrázás, hajózás, híres emberek a Balatonért, természeti és épített örökség, változatos programlehetőségek, a vidék gasztronómiája, a vidék népi építészete.

Települések

Települések

Ez a link gyűjtemény a magyarországi településeket gyűjti össze megyék szerint. Fontosabb városok, kiemeltebb települések, érdekes helyiségek elérhetőségeivel találkozhat.Kellemes böngészést! Ha van olyan település, amit szívesen ajánl a link gyűjteménybe azt a lap alján megteheti.

Tuti menü